Opiskelin koulunkäynninohjaajaksi 2014-2015. Harjoittelupaikkoinani olivat ala-asteen 4. luokka, sekä yläkoulun 7.-9. luokat ja viimeisenä harjoitteluna yläkoulun joustavan opetuksen luokka.
Koulunkäynninohjaajan koulutuksen koen olleen erittäin hyvä ja opettavainen. Koulutuksessa käytiin hyvin läpi erilaiset oppimisen menetelmät, sekä oppimisen haasteet. Opin ohjaamaan, sekä suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia ohjauskertoja. Opiskelimme myös paljon eri sairauksista ja niiden vaikutuksesta oppimiseen. Sain myös erilaista näkökulmaa nuorisotyöhön, jota aiemmin olin tehnyt lähinnä nuorisokodilla.
Koulutuksen myötä osaan paremmin ottaa ihmiset huomioon yksilöllisine tarpeineen, sekä ohjata heitä eri tavoin. Ymmärrän paremmin eri oppimisvaikeuksien tuomat haasteet niin opiskelussa kuin arjessakin. Opin myös todella paljon puhetta tukevista ja korvaavista menetelmistä, sekä ylipäätään eri aistien merkityksestä ja käytöstä opetustyössä. Lähihoitajan koulutuksessa puhetta tukevat ja korvaavat menetelmät jäävät hyvin vähälle, ellei omia opintojaan suunnannut niitä käyttäviin harjoittelupaikkoihin. Itse tutustuin niihin ollessani harjoittelussa kehitysvammaisten ryhmäkodissa. Minulle kuitenkin aukesi kuin toinen maailma, kun koulutuksen aikana perehdyimme eri menetelmiin ja teimme niihin liittyviä oppismistehtäviä. Lisäksi minulla oli huomattavasti parempi pohja myös AMK opintojen puhetta tukevien ja korvaavien menetelmien kurssille. Asia olikin lähinnä kertaamista, kun aiempien opintojen kokonaisuus oli laajempi kuin mitä AMKssa.
Kävin myös ensimmäisen AVEKKI koulutuksen opintojen aikana. Osaan nyt suhtautua eri tavalla väkivaltaisiin tai niiden uhkaa sisältäviin tilanteisiin ja toimia niissä huomattavasti paljon johdonmukaisemmin.
Kävimme myös läpi kiusaamiseen liittyviä teemoja ja huomaankin puuttuvani niihin paljon tehokkaammin, kuin mitä aiemmin. Oma suhtautuminen minkään tason kiusaamiseen tai kiusotteluun on tiukentunut ja esimerkiksi aiemmin työpaikalla hauskaksi koetun vitsin sijaan saatan todeta sen olleen turhan mauton tai ylittävän työpaikkakiusaamisen rajat.
Koulutuksessa opin sisäistämään, että tärkeimpiä keinoja tukea opiskelua on kannustaminen, sekä kuulluksi tulemisen tunteen tarjoaminen: kun opiskelija kokee tulleensa kuulluksi ja saa apua sekä tukea kannustavalla ootteella, tarttuu hän todennäköisemmin toimeen. Muutenkin palautteen antamista ja rakentamista tuli harjoiteltua erilaisten työssäoppimisen raporttien myötä. Osaan arvioida omaa toimintaani, huomata siinä kehittämiskohteita, mutta myös niitä osa-alueita joita osaan ja joissa olen hyvä.
Koulutukseni, saamani palautteen ja työssäoppimisten kokemuksieni myötä, voisin todeta että olisin hyvä koulunkäynninohjaaja. Koen myös, että minulla vahva ja hyvä tausta erilaisista oppimiseen liittyvistä ilmiöistä, erilaisista sairauksista, sekä puhetta tukevista ja korvaavista menetelmistä, jotka auttavat minua työssäni kuntoutuksen kentällä. Koulunkäynnintyötä voisin tehdä sellaisenaankin, mutta tällä hetkellä hyödynnän siinä opittuja asioita kuntoutuksenohjaajan työssäni.