KO:n harjoittelu: Nuorten Ystävät, valmennuspaja Mahis

Työharjoittelu Valmennuspaja Mahiksella 5.8.-23.10.2019

Valmennuspaja Mahis tarjoaa kuntouttavaa työtoimintaa 18-65 vuotiaille työttömille henkilöille. Palvelukokonaisuuksia on kolme: Startti, toimintakykyä vahvistaja ja ylläpitävä, sekä koulutukseen ja työhön tähtäävä palvelukokonaisuus.


Työtehtäviini kuuluivat:
  • Työntekijöiden kirjalliset tehtävät
  • Ryhmien suunnittelu, materiaalien valmistelu sekä ryhmien ohjaus
  • Asiakkaiden yksilölliset ohjauskeskustelut 
Asiakkaiden kanssa hoidettavia asioita olivat esimerkiksi: erilaisten tukien ja etuuksien hakeminen, työvoimapoliittisiin-ja muihin koulutuksiin hakeminen, terveydenhuollon, aikuissosiaalityön, te-palveluiden ja Kelan kontaktointi sekä puhelimitse, että verkkopalveluiden kautta, taloudellisen tilanteen selvittelyä ja esimerkiksi ulosottofirmaan ja velkatukihenkilöön yhteydenottaminen. Lisäksi työhön kuului olennaisesti erilaiset keskustelut arjen- ja elämänhallintaan liittyvistä aiheista. Tukemista ja ohjaamista, sekä asiakkaan vastuuttamista omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Aiheita mm. ravitsemus, liikunta, lepo, uni, stressi, kotityöt, harrastukset, ystävyyssuhteet, mieliala, ajankäyttö-  ja hallinta, päihteet.

Kävin myös 4 keskustelua Trigenda dialogimenetelmää käyttäen. Aiheina olivat mm. päihteet, haastava sukulaisuussuhde, työminän merkitys arjessa, ystävyyssuhteet ja niiden ylläpitäminen. Asiakkaat kokivat menetelmän tehokkaaksi ja helpoksi käyttää.


Pääsin tutustumaan eri palvelukokonaisuuksissa oleviin asiakkaisiin. Ohjasin itsenäisesti kykyviisarin täytön, sekä myöhemmin kävin sen läpi asiakkaan kanssa, jonka lisäksi hahmoteltiin tavoitteita juuri aloitetulle jaksolle. Olin mukana, kun sopimuksia uusittiin, jossa samalla käytiin läpi kuluneen jakson tavoitteita, sekä tarvittaessa päivitettiin niitä uuden jakson sopimukseen. Olin myös kuulemassa parin pidempi aikaisen asiakkaan prosessin vaiheita ja heidän kokemuksiaan palvelusta. Seurasin vierestä myös loppuarviointi keskusteluja. Sain osallistua asiakkaan ja ohjaajan mukana ammattioppilaitoksen opon kanssa käytyyn keskusteluun. 

Tutustuin Wilman käyttöön, sekä viestintään esimerkiksi työllisyyspalveluiden kanssa. Kävin myös juttelemassa Mahiksella käyvän työllisyyspalveluiden päivystäväntyöntekijän kanssa. Tutustuin myös Nuoret kohti työtä- hankkeeseen sen työntekijän kanssa käydyn keskustelun avulla. 

Päivittäiseen työhöni kuului pääasiassa asiakkaiden osallistaminen ja toimintaan kannustaminen: joko valmiisiin ryhmiin osallistuminen, erillisten tehtävien tekeminen, kortti- tai lautapeliin osallistuminen tai keskusteleminen joko ryhmässä tai ohjaajan kanssa tai omien asioiden hoitaminen itsenäisesti tai ohjaajan tukemana.

Ryhmäohjauksena toteutin rentoutusta, kehonhuoltoa sekä venyttelyä. Toiminnallisen osuuden lisäksi keskustelimme usein sekä mielen, että kehon hyvinvoinnista ja sen huomioimisesta arjessa. Useampaan kertaan joku asiakas halusi jäädä ryhmän jälkeen juttelemaan yksilöllisesti. Ryhmiin osallistui yleensä n. 3-6 asiakasta kerrallaan. Olin myös apukätenä muiden työntekijöiden vetämissä ryhmissä.