DIKO hanke osana kehittyvänasiantuntijuuden kurssia

Osana AMK tutkinnon kehittyvän asiantuntijuuden kurssiani, osallistuin JAMKin DIKO hankkeeseen. Olin mukana hankkeen eri tapahtumissa, jossa käytiin läpi mm. erilaisia apuvälineitä, asiakassiirtoja, sekä työntekijän ergonomiaa.

"Hankkeen päätavoitteena on kehittää kotihoitoa ja palveluasumista tarjoavien yritysten lähiesimiesten johtamisosaamista ja työntekijöiden työ- ja toimintakulttuuria hyödyntämällä digitaalisuutta ja kokeilukulttuuria. Hankkeessa digitaalisilla kokeiluilla osallistetaan työntekijät kehittämään omaa työtään ja tuetaan yrityksen johtoa digitalisaation edellyttämien osaamistarpeiden vahvistamisessa ja muutosten ennakoinnissa, mikä puolestaan tukee yritysten työhyvinvointia ja tuottavuutta." (JAMK DIKO)

Olin mukana koululla järjestetyssä "Turvallisesti töissä" teemapäivässä, jolloin erilaisia apuvälineitä kokeiltiin ja tutkittiin kävijöiden mielenkiinnon mukaan. Mukana oli sekä hoiva-alan apuvälineitä valmistavia yrityksiä, sekä mm. liikenneturvan ajosimulaattori. Ajosimulaattorissa sai kokeilla ajamista kännykkää käyttäen.
Apuvälineitä valmistavat yritykset esittelivät omia tuotteitaa ja niitä pääsi halutessaan kokeilemaan ohjatusti. Oma roolini oli toimia tarvittaessa apuna apuvälineiden käyttöä havainnoidessa joko esittämällä asiakasta, tai apuvälinettä käyttävää henkilöä. Apuvälineiden käyttöä testatessa hyötyy nimittäin moninkertaisesti, mikäli pääsee myös itse kokeilemaan asiakkaan roolia. Siinä ymmärtää paremmin asiakkaan näkökulmasta siirron erilaisuuden apuvälineillä, kuin ilman apuvälineitä.

Pääsin mukaan myös apuvälinemessuille Tampereelle (2018). Messuilla kiersimme toisen opiskelijan kanssa eri pisteitä. Tutustuimme pääasiassa siirron apuvälineisiin, mutta myös pienapuvälineisiin, sekä uudempaan teknologiaan. Katsoimme myös mm. pyörätuolein tanssitun esityksen, sekä kuuntelimme muutaman luennon.

Olin myös mukana kun hankkeen yritysten henkilöstöä perehdytettiin apuvälineiden käyttöön koulun harjoitusluokissa. Henkilöstö oli jo kerran aiemmin käynyt vastaavanlaisessa koulutuksessa koululla. Aluksi päivän ohjelmassa luento pohjainen keskustelu, jossa kerrattiin erilaisia siirtoihin liittyviä perussääntöjä.  Esimerkiksi, milloin asiakkaan toimintakyvyn muutos edellyttää siirtymistä yhden hoitajan siirrosta apuvälineen/kahden hoitajan/nosturin siirtoon. Sen jälkeen käytiin ohjatusti läpi siirtoja sängyllä, sekä sängystä pois/sänkyyn. Yritysten henkilöstö pääsi kokeilemaan apuvälineiden käyttöä, sekä olemaan siirrettävänä. Lopuksi keskusteltiin apuvälineiden käytön syistä, sekä motivaatiosta niiden käyttöön.

Lisäksi kävin erään yrityksen "kotikäynneillä". Olimme työntekijöiden mukana aamuvuorossa, jonka aikana sekä seurasimme, että ohjeistimme siirroissa. Hoitajien tehtävänä oli kertoa kuinka ajattelivat siirron toteuttaa, jonka jälkeen kyselimme tarkentavia kysymyksiä tai esitimme vaihtoehtoisen tavan siirrolle. Opetimme myös apuvälineiden käyttöä todellisissa asiakastilanteissa. Iltapäivällä kävimme läpi tehdyt siirrot, sekä ajatuksia ylipäätään ergonomiasta ja sen toteuttamisen tärkeydestä. Olin työpaikalla mukana kolme kertaa. Joka kerralla oli eri työntekijät ja eri asiakkaat.

Toisen yrityksen koulutukseen pääsin mukaan toisenlaisen tapaamisen myötä. Aiheena oli aiempien kokemuksien läpi käyminen ja uusista toimintamalleista keskusteleminen. Hankkeessa oli aiemmin käyty yrityksen työntekijöiden mukana asiakaskäynneillä, jolloin niistä oli kuvattu videomateriaalia. Käynneillä oli pohdittu aiemmin käytettyjä ergonomisia ratkaisuja ja kokeiltu myös uusia tapoja. Tapaamisella, jossa olin mukana, käytiin läpi näitä videoita, pohdittiin hoitajan ja asiakkaan asentoa ja mietittiin, millä tavalla toimiminen olisi parempi sekä asiakkaan, että työntekijän kannalta. Lisäksi pohdimme yhdessä oikean ergonomisen toiminnan vaikutusta asiakkaan kokemaan hoitoon, työntekijän hyvinvointiin, sekä niiden vaikutusta yritykseen.

Kokonaisuutena tämä osuus antoi todella paljon lisäymmärrystä ergonomiasta, apuvälineteknologiasta ja sen tärkeydestä, sekä vaikutuksesta etenkin työntekijään itseensä, mutta myös työyhteisöön, asiakkaisiin, sekä työnantajaan. Opin myös itse uusia siirtotekniikoita ja oma asenteeni apuvälineiden käyttämiseen asiakastyössä muuttui radikaalisti. Taustalla on lähihoitajan tutkinto, mutta työelämässä omaksuin nopeasti vanhat tavat avustaa ilman apuvälineitä. Nähtyäni apuvälineiden hyödyllisyyden käytössä useita kertoja ja päästyäni itse kokeilemaan niitä, aloin vaatimaan ja käyttämään niitä myös hoitajan työssäni. Osasin myös paremmin perustella itselleni, sekä omalle työparilleni niiden käytön tarkoitusta ja vaikutusta mm. siirron turvallisuuteen. Olin jo aiemmin kiinnostunut apuvälineteknologiasta käydessäni Assistive Technology- kurssia ja tämä vain lisäsi sitä. Aion jatkossakin ylläpitää tietoutta uusimmista apuvälineistä, sekä hyödyntää sitä työssäni, joko käyttämällä niitä itse tai ohjaamalla asiakkaita niiden käyttöön.